Bu Blogda Ara

11 Ağustos 2013 Pazar

Kilo Vermeye Yardımcı Baharatlar ve Bitkiler




İdeal kilonuza ulaşmanız yemeğinize eklediğiniz bitki ve baharatlarla daha kolay olabilir.  Bu bitki ve baharatlar yemeğinize kattıkları tadın yanı sıra, içlerinde çeşitli antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve çoğunlukla eşsiz medikal özellikler barındırmaktadır. 

Bazı bitkiler ve baharatlar sağlıklı kilo vermeyi ve sağlıklı bir kiloya ulaşmayı desteklemeleri ile bilinirler. Bu bitki ve baharatların bazılarına aşağıda yer verilmiştir. Bunları inceleyerek bu bitki ve baharatları diyetinize ekleyebilirsiniz.


Karabiber
Karabiber, piperine adında bir madde içerir. Bu öz bibere yakıcı tadını vermektedir ve bunun yeni yağ hücrelerinin oluşumunu engellediğine inanılmaktadır. Capsaicin (acı biberdeki yakıcı tadı veren madde) ya da başka maddelerle birleştirildiğinde, karabiberin 20 dakikalık yürüyüşte daha çok kalori yakılmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Karabiber ayrıca diğer tüm yiyeceklerin biyo-yararlanımını da artırmaktadır. Neredeyse her öğün için sağlıklı bir seçimdir.


Kakule
Kakule, tatlı-acı, aromatik bir baharattır. Kakule, metabolizmayı hızlandırıcı bitkilerdendir ve vücudunuzun yağları yakmasını hızlandırabilir. Kakule Ayuryeda’da (Eski Kızılderili medikal ve doğal şifa sistemi) kullanılan en popüler bitkidir.



Kırmızı Acı Biber
Capsaicin, bibere kendi acısını veren madde, kalori alımını düşürerek yağ dokusunu büzer ve kandaki yağ oranını düşürür bu nedenle obezite ile mücadeleye uygundur. Ayrıca yağ birikimi ile vücudunuzdaki yararlı proteinleri değişimini başlatarak mücadele eder.


Tarçın
Tarçın metabolizmayı destekleyen bir baharattır. Ayrıca özellikle diyabetlerde kandaki şeker oranının düzenlenmesine de epey yardımcı olmaktadır. Tarçının tip 2 diyabetli kişilerde kandaki şeker, trigliserid, LDL (Kötü kolestrol) ve tüm kolestrol seviyelerini azalttığı, bunun yanı sıra kan şekerini ayarladığı görülmüştür. Gün boyu sütünüze, kahvenize ve diğer her türlü yiyecek-içeceğinize tarçın ekleyebilirsiniz.


Kimyon
Kimyon, sindirim ve enerji üretme konusunda oldukça yararlıdır ve tip2 diyabetlilerde glisemik kontrol sağlayabilir. Bu baharatın medikal kullanımı konusunda oldukça uzun bir tarihi vardır. Ayrıca hafızayı güçlendirdiği, strese karşı güçlü yararları olduğu da anlaşılmıştır.


Karahindiba
Karahindibanın her kısmı yenilebilir ve besin doludur. Karahindiba, sindirimi yavaşlatır ve sizi uzun süre tok hissettirir. Böylece sağlıklı kiloya ulaşmanızı sağlar. Ayrıca antioksidan özellikleri ve Taraxacin ve Taracerin ile birlikte inulin ve levulin adı verilen buruk şeffaf bileşimler içerir. Bunların bazılarının şifa verici özelliği vardır. Karahindiba ayrıca beta carotene, vitamin K1, vitaminler ve mineraller içerir. Bunlar da kan şekerini ve kolestrolü normalleştirmeleri ve karaciğeri temizlemeleri ile bilinirler. 


Zencefil
Zencefil, bağırsak bölgesini yatıştırması ve rahatlatması ile bilinir. Ayrıca araştırmalar zencefilin metabolizmayı hızlandırıcı etkilerinin de olduğunu, bunun yanı sıra tüketildiğinde iştah kesici bir özelliği olduğunu söylemektedirler. 


Ginseng
Ginseng enerji seviyelerini artırması ve metabolizmayı hızlandırması ile bilinir. Panax ginseng, özellikle kilo kaybı konusuyla ilişkilendirilmiştir. Bir araştırma göstermektedir ki, kendisine panax ginseng özü verilen diyabetik farelerin insülin hassasiyetini arttırmış ve 12 gün sonunda gözle görülür bir kilo kaybına neden olmuştur.  


Hardal
Hardal tohumlarının metabolizmayı %25 artırdığı yani bir başka deyişle daha verimli şekilde kalori yakılmasını sağladığı anlaşılmıştır. Günlük sadece 3/5 çay kaşığı hardal tohumu tüketimi bir saatte ekstra 45 kalori yakılmasını sağlayabilir.


Zerdeçal
Eğer köriyi seviyorsanız, muhtemelen zerdeçalı da beğenirsiniz. Bu sarı-turuncu baharat birçok körili yemeğin esasını teşkil etmektedir. Zerdeçala rengini veren curcumin isimli madde yağ dokusunu azaltır ve kilo alımını önler. Ayrıca curcumin isimli madde obeziteye bağlı insülin direnci, hiperglisemi, hiperlipidemi ve benzeri kronik hastalıkların da engellenmesine yardımcı olur. Zerdeçal her gün tüketilebilir.

Alıntıdır. Tarafımca çevirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder