Bu Blogda Ara

22 Mart 2013 Cuma

Pisagor'un Sembolik Aforizmaları


Iamblikhus, Pisagor’un 39 sembolik sözünü toplamış ve yorumlamıştır. Bunlar Thomas Taylor tarafından Yunanca’dan İngilizce’ye çevrilmiştir. Aforizmasal yargı Crotona’daki Pisagorcu üniversitenin en sevilen öğretim yöntemlerindendi. Bu aforizmaların en kapsayıcı olanlarından 10 tanesi gizli anlamlarıyla birlikte aşağıda verilmiştir;

  1. Halkın yolundan çekil ve fazla çiğnenmemiş yollardan yürü; Bilgelik arayanlar onu yalnız aramalıdır.
  2. Tanrıların örneğini takip ederek her şeyden önce diline hakim ol; İnsan sözü onu yanlış temsil edebilir ve ne söyleneceğinden emin olunmadıkça kişi sessizliği seçmelidir.
  3. Rüzgar esiyor, sese tap: Pisagor burada Tanrı’nın ol kelimesinin elementlerin sesinde işitildiğini ve doğadaki her şeyin uyum, ritim, düzenle Tanrı’nın özelliklerini tezahür ettirdiğini öğrenciye hatırlatıyor.
  4. İnsana yükünü kaldırmada yardım et, ama onu yere bırakmasına yardım etme: Burada gayret gösteren kişiye yardım edilmesi gerektiği, ama sorumluluklarından kaçmaya çalışan kişilere de asla yardım edilmemesi gerektiği ve tembelliğe teşvik etmenin büyük günah olduğu hatırlatılmaktadır.
  5. Elinde ışık olmadan Pisagorcu konularda konuşma: Burada, ruhani ve entelektüel bir aydınlanma olmadan gizli bilimler ve Tanrı’nın sırları konusunda yoruma kalkışmama konusunda uyarılmıştır.
  6. Evinden çıktıktan sonra asla geri dönme, çünkü periler sana yoldaşlık etmektedirler: Hakikati aramaya başlayıp sırrın bir kısmını öğrendikten sonra eski cehalet ve kusur yaşantısına geri dönenler büyük acılar çekeceklerdir; çünkü ilahi dünya hakkında hiçbir şey bilmemek, öğrenmeyi yarıda kesmekten daha iyidir.
  7. Bir horoz besle, ama asla onu kurban etme. Çünkü o ay ve güneş için kutsaldır: Burada iki ders mevcuttur. Birincisi canlıları tanrıya kurban etme konusunda uyarıda bulunmaktadır çünkü hayat kutsaldır ve Tanrı’ya bir sunu olarak bile yok edilmemelidir. İkincisinde horozun simgelediği insan bedeninin güneş (Tanrı) ve ay (Doğa) için kutsal olduğu konusunda uyarı yapmaktadır. Beden ilahiliğin en değerli ifade aracı olduğundan korunmalı ve ona özen gösterilmelidir.
  8. Kırlangıçların evine yuva yapmasına izin verme: Hakikat arayıcısı, geçici düşünceleri aklından uzaklaştırması ve düzeysiz insanları hayatına sokmaması konusunda uyarılmıştır. Kişi etrafını her zaman ilham veren düşünürler ve çalışkan insanlarla çevirmelidir.
  9. Sağ elini kolayca herkese verme: Burada müridi kendine hakim olması ve takdir edemeyeceklere hikmetini ve bilgeliğini (sağ elini) sunmaması konusunda uyarmaktadır. Burada el, cehalet yüzünden düşenleri kaldıran Hakikati temsil ediyor; fakat kalbi ve aklı ölü olanların çoğu hikmet istemediği için, onlar kendilerine nezaketle uzatılan eli keseceklerdir.
  10. Yataktan çıktığında pijamalarını katla ve çarşaftaki uyku izlerini sil: Pisagor, cehalet uykusundan uyanan öğrencilerine daha önceki ruhani karanlıklarının izlerini silmeyi öğretmektedir. Çünkü yoldan geçen bilge ardında daha akılsız ve kör olanların put yapmak için kullanacağı izler bırakmaz.

Pisagorcu fragmanların en ünlüleri Altın Dizeler denilen fragmandır ancak bunların yazarının gerçekte kim olduğu konusunda kuşkular vardır. Altın Dizeler, Crotona öğretilerinin, ya da daha yaygın adıyla İtalyan Okul’un temelini oluşturan tüm felsefi sistemin kısa bir açıklamasını içermektedir. Bu dizeler okuyucuya Tanrı’yı sevme, büyük kahramanların adını aziz tutma, demonlar ile elementsel varlıklara saygı gösterme konularında nasihatlerle başlar. Sonra, insanı gündelik hayatı konusunda dikkatle ve etkin bir biçimde düşünmeye, aklın ve ruhun hazinelerini, dünyevi faydaların biriktirilmesine yeğlemeye teşvik eder. Dizeler ayrıca insana aşağı maddi doğasının üstüne çıkıp öz-hakimiyet kazandığı zaman eninde sonunda tanrılar huzuruna kabul edileceği, onlarla bir olacağı, ölümsüzlüklerinden pay alacağı sözünü verir. (Historia Deorum Fatidicorum, Genova, 1675)

Manly P. Hall

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder